Tüp Mide
Mide Küçültme Ameliyatı veya yaygın adıyla tüp mide ameliyatı, midenin cerrahi bir işlemle tüp şekline dönüştürülmesidir.Sindirim sistemi incelendiğinde, çoğu organın boru şeklinde olduğunu görürüz. Yemek borusu ve bağırsaklar gibi, neredeyse tüm organlar uzun ve ince borular gibidirler. Ancak mide, gıda alımını ve depolamayı artırmak için genellikle bir keseye benzer bir şekilde bulunur. Tüp mide ameliyatı, mide büyük ölçüde kesilerek geri dönüşü olmayan bir değişikliğe uğratılarak yemek borusu ve bağırsaklarla birleştirilen bir sistem oluşturur. Bu ameliyat sırasında mideye herhangi bir tüp veya yabancı cisim yerleştirilmez. Bu nedenle adını, midenin yeni tüp şeklini aldığı şekilde almıştır.
Ancak tüp mide ameliyatının etkileri sadece mide hacminin azaltılmasıyla sınırlı
değildir. Midenin bu şekilde küçültülmesi, açlık hormonu üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Yeme isteği azalır, beyin daha az açlık hisseder. Başka bir deyişle, tüp mide ameliyatı sadece fiziksel etki yaratmakla kalmaz, aynı zamanda hormonal etkileri de vardır.Bu etkilerle beraber kilonuzda ciddi derecede azalmalar yaşanabilir.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır ?
Tüp mide ameliyatı, genel anestezi ile yapılan bir ameliyattır.Bu ameliyat neredeyse her zaman laparoskopik yani kapalı yöntemlerle yapılır. Cerrahın ve hastanın tercihlerine göre tek bir delikten veya 4-5 küçük delikten yapılabilir.Bu delikler çok küçük olduğundan, estetik açıdan ileride sorun yaratmazlar.
Ameliyat sırasında mideyi aşırı küçültmemek için bir önlem olarak yemek borusu ile aynı çapta bir kalibrasyon tüpü mide girişine yerleştirilir. Bu sayede mide, yemek borusunun uzantısı gibi küçültülürken aşırı darlık veya tıkanma riski azaltılmış olur.
Kan akışı ve kanama ile ilgili önlemler alındıktan sonra, mide özel kesici ve kapatıcı aletlerle boydan boya kesilir. Operasyon tamamlandığında, ameliyatın başında yerleştirilen kalibrasyon tüpü çıkarılır.Ameliyat sırasında kaçak olup olmadığını kontrol etmek için farklı tekniklerle testler yapılır. Benzer testler, ameliyat sonrasında da uygulanabilir.
Tüp Mide Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?
Tüp mide ameliyatı; fazla kilolarından bir türlü kurtulamayanlara,iştahı çok fazla olanlara,spor ile kilo veremeyenlere,tip 2 diyabet hastası olanlara ve kilolarından dolayı farklı sorunlardan muzdarip olanlara uygundur.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Nasıl Beslenilmelidir?
Ameliyat sonrası ilk 2 ay, sıvı gıdalardan başlayarak aşamalı bir geçiş yapılır.
Katı gıdalara geçiş aşamasında ilk hafta sadece sıvı gıdalar tüketilir, ardından püre haline getirilmiş gıdalar dahil edilir. Bu geçiş süreci, kişinin kilosu ve önceki beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak değişebilir. Kas kaybını önlemek için protein takviyeleri gerekebilir. Sonrasında ise yavaşça katı gıdalara geçilir ve normal yeme düzenine dönülür.
Kalorisi düşük ve şekersiz içeceklerin tercih edilmesi gerekirken karbonhidrat ve yağ oranı yüksek içeceklerden kaçınılması gerekir.Sıvı gıdaların kalori ve yağ içeriğine dikkat edilmelidir.Yemeklerle birlikte sıvı tüketilmemesi önerilir, çünkü sıvılar yemeklerin midenin tüp kısmından hızla geçmesine neden olabilir. Katı gıdalara geçildiğinde yemekler iyice çiğnenmeli ve yavaşça tüketilmelidir. Ayrıca, ilk haftalarda katı gıdaların yumuşak ve ezilmiş olması önemlidir.
Ameliyat sonrası, besin miktarlarının azalması nedeniyle vitamin ve mineral takviyelerine ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle günlük vitamin ve mineral desteği sağlanır. Besleyici ve düşük kalorili gıdalardan oluşan bir beslenme listesi hazırlanır ve kişinin tercihlerine göre sebzeler, meyveler ve diğer gıdalara ağırlık verilir. Beslenme planı, bir diyetisyenle işbirliği yaparak oluşturulur.
Tüp Mide Ameliyatının Yaş Sınırı Bulunmakta mıdır?
Genellikle, tüp mide ameliyatı gibi obezite cerrahisinin, beyinsel ve kişisel gelişimini tamamlamamış bireylere yani 18 yaşından önceki kişilere uygulanmadığını söyleyebiliriz. Ancak çok nadir durumlarda, uzun bir süre boyunca çocuk psikiyatristi, beslenme uzmanı, endokrinolog ve çocuk gelişim uzmanı gözetiminde olan ve yeterli kilo veremeyen, ciddi obezite sınırlarını aşan ve bu nedenle erken yaşta ciddi metabolik sorunlar yaşayan çocuklarda bu ameliyat yapılabilir.Ancak bu tür durumlar son derece nadirdir ve dikkatli bir değerlendirme gerektirir.Üst yaş sınırı olarak ise genellikle 65 yaş kabul edilir, ancak hastanın genel sağlık durumu, cerrahiyi tolere edebilme kapasitesi ve beklenen yaşam süresi gibi faktörlere bağlı olarak daha yaşlı bireylere de tüp mide ameliyatı yapılabilir.
Tüp Mide Ameliyatı Olan Kişi Sosyal Yaşamına Ne Zaman Dönebilir?
Ameliyattan sonra hastanede kalma süresi 2-3 gün arasındadır. Ameliyatı başarılı geçen ve kendisini iyi hisseden hastalar ameliyattan 5 gün sonra iş hayatlarına dönebilir.Ancak bu süreçte ameliyat sonrası beslenme kurallarına uyulması çok önemlidir.
Tüp Mide Ameliyatı İçin Uygun Kilo Aralığı Nedir?
Tüp Mide ameliyatının uygunluğunu değerlendirirken, fazla kilo miktarı değil, vücut kitle indeksi (VKİ) üzerinden hesaplamalar yapılır. VKİ, hastanın kilosunu boyunun karesine bölerek hesaplanır. VKİ’si 35 ve üzerinde olan ve obezitenin neden olduğu sağlık sorunlarına sahip hastalar, tüp mide ameliyatı için uygundur.
Tüp Mide Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Tüp mide ameliyatı genellikle 30 – 90 dakika arasında sürmektedir.Hastaya ve cerraha göre bu süre değişebilmektedir.