Burun Estetiği
Burun estetiği veya rinoplasti, burun şeklini değiştirmek amacıyla yapılan cerrahi bir operasyondur.Bu operasyon, burundaki deformitelerin düzeltmek,doğuştan gelen kusurların gidermek,burunun fiziksel görünümünün iyileştirmek veya bazı solunum problemlerinin düzelterek nefes almayı kolaylaştırılmak için yapılabilir.Bazı durumlarda ise hem solunum sorunları hem de görünümün iyileştirilmesi amacıyla rinoplasti tercih edilebilir.
Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
Öncelikle hastanın isteklerine uygun bir planlama yapılır. Hastanın beklentileri konuşulur ve yapılacak burnun şekline karar verilir. Karar verildikten sonra işlemlere başlanır.
Ameliyat öncesinde, hastaya genel anestezi uygulanır. Cerrah, burun estetiği ameliyatı için tercih edilen tekniğe (açık rinoplasti veya kapalı rinoplasti) göre kesilerin konumunu belirler.Açık rinoplasti yönteminde, burun deliklerinin dışından küçük bir kesi yapılırken; kapalı rinoplasti yönteminde burun delikleri içinden kesiler oluşturulur.
Bu kesiler aracılığıyla burun dokusuna erişilir. Cerrah, burun kemiklerini veya kıkırdak dokuyu keserek yeniden şekillendirir.Ameliyat sonunda, yeni burun şeklini korumak için burun çevresine dikişler atılır ve alçı veya atel uygulanır.Yaklaşık bir hafta sonra, burun alçısı ve dikişler çıkarılır.
Burun Estetiği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Burun operasyonu sonrasında hastalar 1 gün içinde taburcu edilmektedir. Burun estetiği olan hastalar beslenmelerine son derece dikkat etmeli,sigara içmemeli,burnunu darbelere karşı korumalıdır. Rinoplasti sonrasında kanamayı ve şişmeyi azaltmak için başın göğüsten daha yüksek olduğu bir pozisyonda yatarak dinlenmek gerekir. Ameliyattan sonra en az dört hafta boyunca gözlük veya güneş gözlüğü buruna dayanmamalıdır. Burun iyileşene kadar gözlükler alına bantlanarak kullanılabilir.Dışarıda, özellikle burun üzerinde 30 faktörlü güneş koruyucu kullanılmalıdır.
Burun Estetiği Yaş Sınırı Var mıdır?
Burun estetiği ameliyatı , gelişimini tamamlamamış ergen bireylerde tercih edilmemektedir. Burun fonksiyonlarındaki bozukluklar için küçük yaşlarda ameliyat yapılabilir fakat estetik amaçla yapılacak ameliyatlar için 18 yaşın beklenilmesi tercih edilir.
Burun Estetiği Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Burun estetiği ameliyatının süresi hastanın durumuna, ameliyatın kapsamına ve cerrahın deneyimine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.Fakat ameliyat süresi ortalama 1-4 saat arasındadır.
Ameliyatsız Burun Estetiği Nedir?
Ameliyatsız burun estetiği, asimetrik bir buruna sahip olan kişiler için uygulanan bir burun estetiği seçeneğidir. Ayrıca, düşük burun ucuna sahip bireyler de bu yöntemi tercih edebilirler. Burun ucu estetiğinde burun kemiğine herhangi bir müdahale yapılmaz . İşlemde sadece burunun ön kısmının şekli değiştirilir.Bu işlem dolgu malzemeleriyle gerçekleştirilir.
Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Burun Kaç Günde İyileşir?
Tam iyileşme süresi kişiden kişiye farklılık gösterse de genellikle birkaç ay sürer.Burun estetiği ameliyatının sonuçlarının tam olarak görülmesi için zaman gereklidir. Bu dönemde cerrahınızın önerilerine dikkat etmek iyileşme süreci için çok önemlidir.
Burun Estetiği Sonrası Çok Ağrı Olur mu?
Ağrı , kişiden kişiye farklılık gösterebilir.Burun yapısı kalın ve zorlayıcı olan hastalarda morarma, kolay bir burun yapısı olanlara göre nispeten daha fazla görülmektedir. Kişide birkaç küçük morarma görülse bile bu durum genellikle bir hafta içerisinde kendiliğinden düzelmektedir.
Burun Ameliyatı Öncesinde Photoshop Kullanılır mı?
Burun ameliyatı öncesi muayenede hastanın burun resimleri çekilerek hastanın da fikirleriyle Photoshop düzenlemeleri yapılır.Böylece hasta nasıl bir burun görünümüne sahip olmak istediğine karar verir.
Burun Estetiği Yüz İfadesini Değiştirir mi?
Burun yüzün tam ortasında bulunduğu için yüzümüzün ifadesini belirler. Dolayısıyla burunda yapılacak değişiklikler yüz ifadesini değiştirebilir .Fakat, yüzün tamamı bir bütündür bu yüzden burun estetiği yüzün tamamının ifadesini değiştirmez.
Revizyon Burun Estetiği Nedir ?
Estetik burun ameliyatları sonrasında burunda eğilme, asimetri gibi anatomik problemler, burun tıkanıklığı gibi fonksiyonel sorunlar meydana gelebilir. Ayrıca ameliyat sonrası oluşan görsel sonucun istenen şekilde olmaması gibi durumlarda yapılan ikinci ya da daha fazla sayıdaki cerrahi müdahalelere “revizyon” burun estetiği denmektedir.