Skip to main content

Mide Botoksu

Kiloyu azaltma yöntemlerinden biri olan mide botoksu, midenin belirli bölgelerine botilinum toksini enjeksiyonları yapmak amacıyla kullanılan bir endoskopik yöntemdir. Bu işlem, cerrahi bir müdahale gerektirmediği için herhangi bir kesi işlemi gerektirmez. Mide botoksu tedavisinin hedefi, genellikle %15 ila 20 arasında bir kilo kaybı elde etmektir. Mide botoksundan sonra , ghrelin olarak adlandırılan açlık hormonunun seviyesinde azalma meydana gelir.Böylelikle , hem daha geç acıkmaya başlarsınız hem de daha az yemek yemiş olursunuz.Ayrıca, mide asidiniz azalır ve mide boşalması gecikir.Mide boşalmasındaki bu gecikme, yemek sonrası ani kan şekeri yükselip düşmelerini dengelemeye ve kişilerin gün boyunca daha istikrarlı kan şekeri seviyelerini sürdürmelerine yardımcı olur.

Mide Botoksu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Mide Botoksu Nasıl Yapılır?

Mide botoksu, ağız yoluyla ve endoskop yardımıyla ağrısız bir şekilde gerçekleştirilen bir operasyondur.Bu işlem sırasında genel anestezi gerekmez ve diğer obezite tedavileri gibi cerrahi bir operasyon değildir.Bu, uygulamanın tamamen güvenli ve risk taşımayan bir işlem olduğu anlamına gelir. Botoks miktarı hastaların sağlık durumlarına göre değişiklik gösterebilir. Yaklaşık olarak 15 dakika süren mide botoksu işlemi, hastada herhangi bir ağrıya neden olmaz.

Bu işlem, cerrahi bir müdahale gerektirmediği için vücutta herhangi bir kesinin açılmasına gerek yoktur. Ağız yoluyla uygulandığı için işlem sonrasında hasta birkaç saat boyunca gözetim altında tutulur ve daha sonra taburcu edilir.

Mide Botoksunun Etkileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Mide botoksu işlemini yaptıran kişiler, uygulamanın hemen ardından ve sonraki 2 ila 3 gün içinde etkilerini fark etmeye başlarlar. İşlemin yapıldıktan 2 veya 3 gün sonra, kişilerin açlık hissiyatında azalma görülür ve kişiler daha geç acıkmaya başlarlar.Bu durum, yaklaşık 2 hafta sonra kilo kaybına dönüşmeye başlar ve bu süreç genellikle 4 ila 6 ay kadar devam edebilir. Çünkü, mideye uygulanan botoksun etkisi bu süre zarfında sınırlıdır ve kalıcı bir hasar bırakmaz. Ayrıca, mide botoksu ve diğer vücut bölgelerinde uygulanan botoks işlemlerinin herhangi bir yan etkisi yoktur.

Mide Botoksu Kimlere Uygulanır?

Obezite ameliyatı koşullarına uygun olmayan,
Cerrahi operasyon geçirmek istemeyen,
Bazı hastalıklarından dolayı ameliyat olamayan,
Gebe olmayan ve emzirmeyen,
Vücut kitle indeksi 25-40 arası olan hastalar için uygundur.

Mide Botoksu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yüksek kalorili gıdalar,asitli içecekler, şekerli şuruplar ve paketli gıdalar tüketmemeye özen gösterilmelidir.Botoks işlemi sonrası doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.
Mide botoksu sonrası beslenme 2 saat sonra yapılabilir fakat asitli içecek, karbonhidrat, şuruplar, alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır. İşlem sonrası diyetisyeniniz tarafından size beslenme listesi hazırlanacaktır. Diyetisyeninizin size uygun gördüğü gıda türlerini gerekli miktarlarda tüketebilirsiniz.

Mide Botoksundan Sonra Nasıl Beslenilmelidir?

Mide botoksundan sonra beslenmenize dikkat etmeniz operasyonun başarılı olması için çok önemlidir.İyileşme dönemi boyunca kişinin tekrar kilo almasını engellemek için beslenme düzenine dikkat edilmesi gerekir.Özellikle bu sürede fast food türü yiyeceklerden, aşırı yağlı gıdalardan ve yüksek karbonhidrat içerikli besinlerden kaçınılması gerekir.Ayrıca, yeterli düzeyde sıvı alımına ve sebzelerin tüketimine özellikle önem verilmelidir. Yüksek asit içeren içecekler, örneğin gazlı içecekler, maden suyu ve meyve suları, sınırlanmalıdır. Ayrıca, alkol ve sigara tüketiminden kaçınılmalıdır, çünkü bu alışkanlıklar mide botoksunun etkisini azaltabilir.

Doktorunuzun önerdiği diyet listesini titizlikle uygulamak, operasyonun başarısı için önemlidir.

Mide Botoksunda Yaş Sınırı Var mıdır?

Mide botoksu uygun kriterleri sağlayan tüm kişilere yapılabilmektedir. Fakat yaptıracak kişilerin minimum 16 yaşında , maksimum 65 yaşında olması gerekir.

Mide Botoksu Düzenli Yapılabilir mi?

Kilo veremeyen hastalarda mide botoksu 6 ay aralıklarla 2. ve 3. kez yapılabililir.Özellikle 6 ayın sonunda 2. kez yapılan botoksun etkinliğinin daha yüksek olduğu kanıtlanmıştır.