Skip to main content

Saç Ekimi

Saç nakli ‘verici bölge’ olarak adlandırılan vücudun bir kısmındaki saç köklerini taşıyarak ‘alıcı bölge’ olarak bilinen saçsız kısma cerrahi müdahale ile aktarma işlemidir. Saç ekimi ayrıca kirpikleri, kaşları, sakal kıllarını, göğüs kıllarını, kasık kıllarını onarmak , yüz germe ve önceki saç ekimi gibi kazaların veya ameliyatların neden olduğu izleri doldurmak için de kullanılabilir.

Saç Ekimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Saç Nakli Nasıl Yapılır?

Saç nakli, minimal invaziv bir prosedürle gerçekleştirilir ve genetik olarak saçsızlığa dirençli olan saç köklerinin (örneğin, başın arkası gibi) greftler adı verilen gruplar halinde alınarak saç derisine nakledilmesini içerir. Bu greftler, lokal anestezi veya sedasyon altında hastanın donör bölgesinden alınır. Greftlerin sayısı kişiden kişiye değişebilir, genellikle 4000-5000 greft arasında olabilir ve bu kökler kel bölgelere ekilir.

Saçlar doğal olarak 1 ila 4 kıldan oluşan gruplar halinde büyüdüğünden, modern saç nakli teknikleri saçları “foliküler üniteler” adı verilen doğal gruplarında toplar ve nakleder. Bu sayede saç ekimi, orijinal saç yönelimini taklit ederek doğal bir görünüm sağlar. Bu tür saç nakli işlemine “Foliküler Ünite Nakli” (FUT) denir. Donör saç, iki farklı şekilde hasat edilebilir: Şerit hasadı (FUT) ve “Foliküler Ünite Ekstraksiyonu” (FUE).

Ameliyat öncesi değerlendirme ve planlama aşamasında, hastanın saç derisi analiz edilir ve hastanın tercihleri ve beklentileri tartışılır. Uygun işlem türünün belirlenir ve önerilerde bulunulur . Ameliyat öncesi, saç yoğunluğunu değerlendirmek için follikopi gibi yöntemler kullanılabilir, böylece ameliyat sonrası sonuçlar doğru bir şekilde değerlendirilebilir. Bazı hastalara preoperatif dönemde saç köklerini beslemek ve hazırlamak amacıyla minoksidil uygulanabilir.

Saç nakli yapılacak kişiler, ameliyat öncesinde intraoperatif kanama riskini azaltmak için belirli ilaçları kullanmaktan kaçınmalıdır. Ayrıca, alkol ve sigara kullanımı greftlerin sağlığını olumsuz etkileyebileceğinden bu alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.

Saç Ekimini Kimler Yaptıramaz ?

Kanser hastaları
Kan yoluyla bulaşan hastalıklara sahip kişiler
Akut Anemi hastası olanlar
Akut böbrek yetmezliği
Karaciğer yetmezliği
İleri diyabet hastaları
İleri kalp hastalığı olanlar
Kan pıhtılaşma bozukluğu olan kişiler
Donör alanda zayıf saç yoğunluğu olanlar
Ekim bölgesinde cilt hastalığı olanlar

Saç Ekim Teknikleri Nelerdir ?

Saç ekimi sırasında kullanılan iki farklı saç alım tekniği vardır: Foliküler Ünite Transplasyonu (FUT) ve Foliküler Ünite Ekstraksiyonu (FUE)

Yöntemlerin ikiye ayrılmasındaki neden ise donör greftlerin alım farklılığıdır. FUT tekniğinde iki kulak arasından saç kökü alınmakta ve çizgi şeklinde kalıcı bir iz bırakmaktadır. FUE tekniğinde ise başın arkasından alınan saç kökleri ekim yapılacak bölgeye uygulanmaktadır ve herhangi bir iz kalmamaktadır.

Foliküler Ünite Transplasyonu (FUT) - Şerit Hasat Nedir?

Şerit hasadı olarak bilinen Foliküler Ünite Transplasyonu (FUT), saç ve folikülleri donör bölgeden çıkarmak için kullanılan başarılı bir yöntemdir. Bu tekniğin özelliği, tek seferde çok sayıda saç folikülünün bir şerit halinde alınmasıdır. Geleneksel saç ekimi yöntemi olarak kabul edilen FUT, saç köklerinin alınacağı bölge olarak ense arasındaki deri tabakasının kullanılmasıdır . Donör bölgesinden saç taşıyan doku şeritlerini çıkarmak için tek, çift veya üç kanatlı bir neşter kullanılır. Daha sonra foliküler ünite greftleri tek tek ayrılır. Bu aşamada, greftler ayrılırken foliküler hücrelere zarar vermemek için fazla lifli ve yağ dokusu özenle temizlenir. Bu işlem, binoküler stereo mikroskoplar kullanılarak gerçekleştirilir. Saç kökleri alındıktan sonra, uzmanlar tarafından alınan saç kökleri uygulama yapılacak bölgeye nakledilir. İşlem tamamlandığında, kesilen bölge dikilir. Dikim işlemine “Trikofitik kapatma” denir ve bu yöntem, donör bölgesinde daha ince izlerin oluşmasını sağlar. Cerrah daha sonra çok küçük mikro bıçaklar veya ince iğneler kullanarak saç greftlerini istenen yoğunluk ve düzende saçsız bölgelere yerleştirir. Bu şekilde, doğal ve estetik sonuçlar elde edilir.Bu yöntemin avantajı, saç köklerinin toplu halde alınması nedeniyle daha hızlı bir saç ekimi yapılabilmesidir. Ancak iyileşme süreci daha uzun sürer (yaklaşık 2 hafta) ve iz kalma olasılığı vardır. Bu nedenle, artan yöntemlerle beraber FUT yöntemi eskisi kadar popüler değildir.

Foliküler Ünite Ekstraksiyonu (FUE) Nedir?

Foliküler Ünite Ekstraksiyonu veya FUE, saç ekimi yöntemlerinden biridir. Bu yöntemde saç kökleri lokal anestezi altında ense bölgesinden çıkarılır. Genellikle 0,6 mm ile 1,0 mm çapındaki küçük zımbalarla yapılır ve her bir çıkarma işlemi 1 ila 4 saç kökü içeren foliküler üniteleri içerir. Ardından, cerrah saç greftlerini istenen yoğunluk ve açıya uygun bir şekilde yerleştirmek için çok küçük mikro bıçaklar veya ince iğneler kullanır.

FUE Tekniği ile saç kökleri teker teker yerleştirildiği için işlem süresi ekim yapılması gereken saç kökü sayısına bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu yöntemle işlem süresi uzar fakat her saç kökünün tek tek çıkarılması nedeniyle, ameliyat sonrası punktat izleri çok küçük ve neredeyse görünmezdir, bu da iyileşme sürecini hızlandırır ve ağrıyı azaltır. Sütür çıkarılmasına gerek olmadığı için iyileşme süresi genellikle 7 günden azdır.

Fue yönteminde kökler mikromotorlar aracılığıyla donör alanından teker teker alınmaktadır.Saç ekimi yöntemleri olarak ise Dafir,DHI ve Tıraşsız Saç Ekimi kullanılmaktadır.

Safir Saç Ekimi Nedir?

Safir saç ekimi, gelişmiş bir FUE saç ekimi tekniği uygulamasıdır.Saç ekimi işlemi sırasında kullanılan kanal açma aşamasında safir uçları kullanır.Safir FUE saç ekiminde saç kökleri FUE yöntemiyle toplanır ancak kanallar safir cevheriyle açılır. Safir uçlar, çelikten çok daha küçük, pürüzsüz ve sık mikrokanallar oluşturur. Bu; dokuya minimal zarar verir, hızlı iyileşmeyi sağlar ve görünür iz bırakmaz.

Safir FUE saç ekimi, saç köklerini doğal bir açıyla yerleştirmeye ve doğal bir görünüm elde etmeye olanak tanır. Böylece saç kaybı yaşayanlar, kendi saçlarından ayırt edilemeyecek doğallıkta saçlara sahip oluyor.Ayrıca saç köklerini daha sık aralıklarla ekme olanağı sunarak daha dolgun bir sonuç sağlar.Bu yenilikçi yöntem, estetik ve sağlık açısından daha olumlu sonuçlar sunar ve hasta memnuniyetini artırır.

Safir FUE saç ekimi, sedasyonlu saç ekimi ve tıraşsız saç ekimi gibi konforu ve hasta memnuniyetini artıran diğer yöntemlerle de kombine edilerek uygulanabiliyor.

DHI Saç Ekimi Nedir?

Direct Hair Transplant (DHI) yöntemi, direkt saç ekimidir. En yeni saç ekimi yöntemlerinden biridir. DHI yöntemi, FUE tekniği ile birlikte kullanılmaktadır. FUE yöntemi ile tek tek toplanan saç kökleri, DHI yöntemi ile ekilmektedir.. Farkı, özel bir kalem kullanılarak kanal açma ve saç ekimi işleminin aynı anda gerçekleştirilmesidir. Bu, işlem süresini kısaltır ve başarı şansını artırır. Ayrıca bu yöntem, yoğun saç ekimlerini mümkün kılar. Tamamen saç kaybı yaşanan bölgelerin yanı sıra saç yoğunluğunu artırmak için de kullanılabilir. Ancak, tam saç kaybı yaşayan kişilerde, donör bölgede yeterli saç kökü yoksa, bu yöntemle çok yoğun saç ekimi yapılamaz.

Tıraşsız Saç Nakli Nedir?

Tıraşsız saç nakli, hastaların başlarını tamamen tıraş etmelerini gerektirmeyen bir saç ekimi yöntemidir.Başlarını tamamen tıraş etmek istemeyen veya belirli bir görünümü korumaları gereken mesleklerde çalışan hastalar, başlarının tamamen tıraş edilmesi yerine bu yöntemi tercih ederler. Donör saçlar, foliküler ünite ekstraksiyonu (FUE) yöntemi kullanılarak, alıcı bölgeden tek tek saç kökleri olarak çıkarılır. Saç kökleri çıkarıldıktan sonra, alıcı bölgeye nakledilir ve orada dikkatlice düzenlenerek doğal bir saç çizgisi ve yoğunluk oluşturulur.

Saç Ekiminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saç ekiminden sonra ekilen saçların bölgeye uyum sağlaması ve tam olarak uzaması tam olarak 12-18 ayı bulacaktır.Özellikle ilk 3 ay, sonuç ile alakalı pek fazla bir şey göremeyeceğiniz ve aksine ekilen saçların da döküleceği bir süreçtir.Bu sürede sabırlı olmanız gerekmektedir. İlk aylarda hastalara da düşen bazı sorumluluklar vardır.

Başarılı bir saç ekiminde ekim süreci önemli olduğu kadar operasyon sonrası süreç de önemlidir. Sigara içmeyi azaltmak, doğal ürünler kullanmak, doğal içerikli şampuanlar tercih etmek ve saç sağlığını destekleyici ürünler kullanmak saçların güçlenmesine yardım sağlar.Operasyon sonrası kendinize bakmanız en iyi sonuçları almanız için çok önemlidir.

Ekilen Saçlar Ne Kadar Dayanır?

Nakledilen saçlar genellikle kalıcıdır. Donör bölgeden gelen saç dökülmesine karşı genetik direnci korurlar, bu nedenle ömür boyu dayanmaları gerekir.

Saç Ekimi Sonrası Uçakla Seyahat Edilebilir mi? Saç Ekimi Sonrası Saçlar Ne Zaman Yıkanabilir?

İşlemden sonraki gün günlük aktivitelerinize devam edebilir ve uçakla seyahat edebilirsiniz. İşlemden üç gün sonra saçınızı yıkayabilirsiniz.

Saç Ekimi Genel Anestezi Altında mı Yapılır?

Hayır, saç ekimleri genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir.

Saç Ekiminden Sonra Ne Zaman Denize Girebilirim ve Saçımı Ne Zaman Boyayabilirim?

Denize veya havuza girmeden önce yaklaşık 1,5 ay beklemeniz tavsiye edilir. Saçlarınızı 4-5 ay boyunca boyamaktan kaçınmalısınız.

Saç Ekimi Sonrası Saçlarınızı Kestirebilir misiniz?

Saç ekimi operasyonundan yaklaşık iki ay sonra saçlar makasla kesilebilir. Ancak, ameliyattan sonra kafa derisinde bir miktar sivilce olabileceği için jilet kullanılması önerilmez. Saç kesiminizi bir berber yapacaksa, saç ekimi hakkında önceden bilgi vermelisiniz.

Saç Ekimi Sonrası Saç Bakım Ürünlerini Ne Zaman Kullanmaya Başlayabilirim ve Nelere Dikkat Etmeliyim?

Saç ekiminden sonra 4. aydan itibaren saçlarınıza fön çekebilir ve boyayabilirsiniz. Ancak makine ya da jiletle tıraş olmadan önce 6 ay beklemeniz gerekir. Benzer şekilde, jöle, saç spreyi veya balsam gibi ürünleri kullanmadan önce 6 ay beklemeniz önerilir, ancak bu ürünleri doğrudan kafa derinize değil, sadece saçınıza uyguladığınızdan emin olun. Yatmadan önce saçınızı uygulanan ürünlerden arındırmanız da önemlidir.

Ekilen Saçlar Griye Döner mi?

Nakledilen saçlar donör bölgenin genetiğini taşımaya devam edecektir. Saçlarınızda pigmentasyon eksikliği varsa, ekilen saçlar tıpkı doğal saçlarınız gibi griye dönecektir. Başka bir deyişle, saçınızın bir kısmı siyahken bir kısmının gri olması gibi bir durumla karşılaşmazsınız.

Saç Ekimi Ameliyatı İçin Yaş Sınırı Var mıdır?

Saç ekimi için belirli bir yaş sınırı yoktur. Erkeklerde saç dökülmesi genellikle 20’li yaşlarda başlar, ancak bazı kişilerde daha geç ortaya çıkabilir.